Så rengör du dina makeupborstar

 

Det är viktigt att ta hand om sina makeupborstar och att hålla dem rena. Då borstarna ständigt används och ofta kan stå framme på sminkbordet samlar de på sig smuts, damm och bakterier. Därför är det viktigt att rengöra och ta hand om sina makeupborstar.

Att inte rengöra och tvätta sina sminkborstar kan leda till att man istället får bakterieintrång och problem med huden. Det kan leda till utslag och hudinfektioner, därför bör man tvätta sina makeupborstar med jämna mellanrum.

Det finns olika rengöringar man kan använda sig av för att tvätta borstarna. Ofta säljer alla olika makeupmärken även borstrengöring som får bort alla makeuprester och är skonsamma mot borstarna. Har man däremot inte tillgång till en borstrengöring kan man istället använda sig av diskmedel.

Diskmedel är lika effektivt om inte mer effektivt i vissa fall. Med diskmedel kan man få bort foundationrester mycket mer effektivt då foundations ofta kan innehålla mycket oljor och fett. Eftersom diskmedel är till för att tvätta rent efter matrester och matlagning så är det även väldigt effektivt mot fetare makeup.

Däremot kan användning av diskmedel på sminkborstar leda till att borstarna med tiden blir mer sträva och därför kan det vara bra att använda sig av både borstrengöring och diskmedel.

Få bort makeupen mer effektivt från borstarna

För att kunna få bort makeupen från borstarna mer effektivt kan man använda sig av en cleansing mat. Detta är en plastig och vattentålig matta med små knottror i olika storlekar.

Genom att gnugga borstarna försiktigt på mattan med rengöringsschampo eller diskmedel får man bort alla sminkrester snabbare och mer effektivt.

Ofta kan dessa mattor även ha som en sugpropp på baksidan för att man ska kunna fästa dem i diskhon eller handfatet för en lättare rengöring av borstarna.