Håravfall eller alopecia

Håravfall är normalt inget konstigt utan något som alla har mer eller mindre hela tiden. Ibland kan det bli lite mer än annars av olika orsaker, det är till exempel vanligt att tappa extra mycket hår under och ibland efter graviditet. Att tappa håret är helt normalt och en del av hårets normala livscykel. Alopeci är helt enkelt det medicinska ordet för just håravfall, inte någon sjukdom i sig som många felaktigt tror. Däremot finns autoimmuna tillstånd som orsakar håravfall fläckvis eller helt och hållet.

Alopecia areata

 

Det här är en livslång och autoimmun sjukdom som lite förenklat sätter hårsäckarna i vilofas. De slutar alltså att arbeta med hårstråets tillväxt, vilket innebär att hårstrået trillar av och inget nytt kommer i dess ställe. Om många hårsäckar samtidigt sätts i vila medför det här tillståndet att en kal fläck bildas. Tillståndet kan medföra stresspåslag eller alopecia stress som det kallas för den som drabbas och ökat stresspåslag i sig kan dessutom göra att sjukdomen triggas så den kala fläcken växer eller att fler och fler fläckar bildas. Att försöka undvika, eller i alla fall minska stresspåslaget är därför viktigt och då är det bra att fokusera på andra saker i utseendet i stället. Exempelvis kan du med contouring framhäva det positiva genom olika trix.

Sjukdomen alopecia areata är livslång men det finns behandlingar som kan förbättra läget, exempelvis inflammationshämmande steroider eller så kallad PRP-behandling som innebär injektioner av kroppsegen plasma. Dessa injektioner skapar dels ett milt trauma som får sjukdomen att fokusera på annat än de vilande hårsäckarna och dels stimulering av hårtillväxten.

Alopecia areata barbae

Den här benämningen avser håravfall i skägget. Ibland benämns det lite kortare som alopecia barbae. Det märks vanligen som små kala fläckar vid käklinjen men kan också innebära att allt skägg försvinner.

Alopecia areata universalis

Denna variant av sjukdomen innebär att patienten tappar allt hår på hela kroppen inklusive ögonbryn och ögonbryn, vilket innebär att ögonen blir helt oskyddade från till exempel svett.

Alopecia areata totalis

Här är det huvudhåret som drabbas helt och hållet, eller i alla fall det mesta av det. Sjukdomen kan börja med mindre fläckar eller hårförlust på hälften av huvudet för att sedan snabbt resultera i att allt hår försvinner. Detta är ett ovanligt sjukdomstillstånd, endast 5 % av de som drabbas av alopecia areata får en total förlust av hår på kropp och huvud.

En sjukdom att lära sig leva med

Eftersom sjukdomen inte går att bota gäller det att hitta strategier för att lära sig leva med den. Att acceptera läget är viktigt som ett första steg. En del drabbade väljer att bära peruk, medan andra framhäver sina kala fläckar och konstaterar att de är både mjuka och fina. Till exempel Amy Diamond som valt att göra det bästa av situationen. Av naturliga skäl väljer många även att prova de tillgängliga behandlingar som finns mot tunnhårighet och håravfall. Sjukdomen finns visserligen kvar, men utseendet och självkänslan mår ofta bättre om det går att få tillbaka lite av håret på naturligt sätt.