Vad är contouring?

 

För många nybörjare kan det vara svårt att hålla reda på alla nya trender som dyker upp och vad syftet är med dem. Och många kan redan använda sig av de nya trenderna och nya sätten att sminka sig på utan att veta varför man bör använda sig av dessa steg.

Under de senaste åren har man inom makeupen hört mycket om contouring. Men vad är egentligen contouring och syftet med denna teknik?

Contouring är precis som det låter en teknik för att framhäva ansiktets naturliga konturer med makeup. Genom att sminka ansiktet med en brungrå puder- eller krämfärg och lyfta fram konturerna får ansiktet ett lyft och man framhäver även ansiktsformen mer.

Med contouring kan man även ändra sin ansiktsform för att få det att se smalare ut, för att förkorta eller förlänga hela eller delar av ansiktet eller för att ge ansiktet starkare drag. Det finns mycket man kan göra med denna teknik och den har skapat underverk inom skönhets- och mediebranschen.

Så contourar du på rätt sätt

Det finns olika syften med att använda sig av contouring och beroende på vad syftet är, finns det olika sätta att jobba på.

Det viktigaste är att ha i åtanke att konturerna av ansiktet som ska framhävas är de delar där skuggan faller in. Contouringen ska alltså sitta på de delar där ansiktet har skugga. Det vill säga under kindbenen, tinningen och pannan.

Detta kommer att framhäva ansiktets naturliga konturer och ge ansiktet ett lyft.

Man kan även använda sig av denna teknik för att framhäva konturer vid käklinjen och hakan. Detta ger en mer skarp käklinje och framhäver ansiktsformen.

Många använder sig även av denna teknik för att ändra form eller förminska näsan. Genom att använda sig av contouring på näsan kan man framhäva formen, korta ner, förlänga eller få den att se smalare ut. Man kan även ge näsan och tippen ett lyft genom att använda sig av contouring.

För att en contouring ska bli så bra som möjligt gäller det att ta reda på vilken ansiktsform man har och jobba utefter det. Alla ansikten är olika och har olika behov, därför bör man ta reda på vilken form man har och vad man vill framhäva i sitt ansikte.

Och kom ihåg att övning ger färdighet, det kan kännas tufft i början men med tiden kommer det att bli enklare.