Få ner dina månadskostnader

 

Att få ned sina månadskostnader i sin privatekonomi kommer förmodligen göra att man får mer utrymme att antingen spara pengar eller sätta guldkant på vardagen. Det behöver heller inte handla om att dra åt svångremmen rejält, utan kan vara så enkelt som att ta till små åtgärder för stora resultat. Här kommer några tips om var man kan hitta hål där pengar rinner iväg på ett onödigt sätt i ett hushåll.

De stora ekonomiska bovarna

 

Förmodligen är hushållets bil en av de stora bovarna då det kommer till vad som drar mycket pengar. En bil kostar inte bara att köpa in, utan kräver utlägg för bensin och reparationer. Dessutom kostar försäkringar en hel del tillsammans med årlig service och besiktningar. Lägg där till skatter som ska betalas och man har en riktig kakafoni av saker som bränner hål i ekonomin. Det enklaste sättet att spara dessa pengar är förstås att göra sig av med bilen. Nu kan långt ifrån alla leva utan en bil, men man bör vända sig till en krediterad bilförsäljare om man tänkt köpa en billig bil eller sälja den man har. Kanske kan man nöja sig med en mindre bil som drar mindre bensin och kostar mindre att försäkra. En av de andra bovarna är dåligt planerade matinköp. Genom att planera sin matinköp och aktivt välja en billig och bra stormarknad går det att spara tusenlappar för en småbarnfamilj. Den sista boven i dramat som vi tar upp här är alltför höga boendekostnader. Man bör se över om den hyra man betalar verkligen är rimlig och om det finns alternativ. Den som äger sitt boende bör även där se över vad ett byte av bostad skulle innebära.

Koll på sina lån

En stor utgift varje månad för många hushåll är avbetalningar på små lån och kreditkortsskulder. Dessa lån har ofta en hög ränta och långt ifrån alla förstår hur mycket pengar denna ränta faktiskt äter upp. Därför lönar det sig att snabba på avbetalningen av dyra smålån och snabbt få dem ur världen. Att dubbla sin amortering kan göra att månadskostnaden kortsiktigt går upp men långsiktigt kommer att vara betydligt lägre.