Så får du sminket att hålla hela dagen

 

Det finns många som kan känna att det är svårt att få sminket att hålla under hela dagen. Att sminket inte håller sig på plats hela dagen kan bero på lite olika saker. Och det finns några enkla steg till att få sminket att hålla hela dagen och kvällen.

Steg 1, hudvård

Till att börja med är det avgörande att ha en bra hudvård och hudvårdsrutin. För att sminket ska sitta med en fin finish och för att det även ska kunna hålla hela dagen är det viktigt att huden är återfuktad. Makeup och hudvård är något som hör ihop och därför behöver man behålla huden i ett gott skick för att både få makeupen att hålla och sitta bättre.

Steg 2, primer

Något annat som också är avgörande för en slät och fin finish och för att sminket ska hålla bättre är primer.

En primer är ett förberedande steg innan man börjar att applicera sitt smink, primern förbereder huden så att sminket glider på lättare. Den ger ett bättre fäste för sminket och ser till att hålla sminket på plats hela dagen och hela kvällen.

Olika typer av primers

Det finns även olika typer av primers beroende på vilka behov man har.

  • Återfuktande primer: Det finns primer för att återfukta huden, detta passar för en fuktfattig och mer torr hy.
  • Primer för en oljig hy: För en oljig hy finns det primers som hjälper till att reglera talgproduktionen för en mer matt finish.
  • Primer mot rodnader och känslig hy: För en känslig hy med rodnader och rosiga partier i ansiktet finns det primers som täcker de röda partierna och som även lugnar en känslig hy. Då känsligheter och rodnader går hand i hand.
  • Lystergivande primer: För att ge huden en mer lystergivande finish för ett fräschare och friskare utseende kan man använda sig av primer som innehåller lite mer skimmer. Detta skapar mer lyster på huden och ger sminket ett fint glow.
  • Porförminskande primer: Många kan ha problem med förstorade porer och att porerna syns igenom sminket för mycket. Genom att använda en primer som förminskar och minimerar porernas utseende får man en slätare finish på sin makeup där porerna ej syns.

Steg 3, setting spray

Det slutliga steget för att få sminket att sitta på plats hela dagen är en setting spray. En setting spray är nyckeln till att få sminket att hålla. Det en setting spray gör är att att den kapslar in och låser sminket på plats för att det ska kunna sitta på så länge som det behövs. På detta sätt kommer sminket att hålla under hela dagen och kvällen utan att man har behov av att fräscha upp sig.